Min mens med Testosteron

Av Cass Bliss (översättning Caroline Asplund)
www.bleedingwhiletrans.com

När jag för första gången var hos läkaren för att prata om möjligheten att börja med testosteron så välkomnade sjuksköterskan mig med standardfrasen “När var första dagen på din senaste regelbundna mens?”. Jag råkade ha mens just denna dag så småskrattande svarade jag “Igår”. Hon tittade på mig, log, och sa “Ok, då hoppas vi att vi kan bli av med den åt dig”. 

Jag blev lite nyfiken på antagandet att alla trans-menstruerande vill bli av med sin mens, men jag vet att de flesta av oss (inklusive mig själv) vill det så jag avfärdade det som lite halvstelt småprat.

När jag klev in I den här processen stod det tidigt klart för mig att förväntan var att jag skulle sluta blöda så fort jag började med testosteron. Jag läste alla broschyrer och diagram – det verkade som om testosteron fick mensen att upphöra inom 3-6 månader. På de forum jag läste verkade alla vara överens om att mensen slutade omkring vecka 8-12 på testosteron.

 Vad jag inte läste någonstans är att det kan variera beroende på vilken dos du går på, vilket märke och vilken typ. Jag startade behandlingen med intramuskulära injektioner av något som kallas “Testosteron Cypionate”. Varje vecka stack jag in en spruta i mitt lår och 0.25 ml testosteron pumpades in i min kropp. Min läkare förklarade att han startade min behandling med en låg dos och att det är vanligt för människor som är icke-binära, till skillnad för binära transmän där dosen ofta är högre eller ökas fortare. Men ingen berättade för mig hur min mens skulle påverkas.

Före testosteron:

innan så var min mens väldigt regelbunden, den varade 3-4 dagar och jag hade i princip noll mensvärk eller PMS-besvär. Lyckligt lottad? Japp... men det där var på väg att förändras.

Månad 1:

Min första mens med testosteron var ungefär som innan behandlingen började. Första delen varade i 3 dagar med måttliga till lätta blödningar och knappt någon värk. Men sen blödde jag ytterligare 3 dagar. Så pass lite att man blir less på att behöva använda sin menskopp, men så pass mycket att det kändes obekvämt att köra “fri blödning”.

Månad 2:

Min andra mens med testosteron varade ännu längre - 8 dagar för att vara exakt. Mitt blod började bli lite orange-aktigt och kändes tunnare än förut.

Månad 3:

Mensen blev kortare, men jag fick svår mensvärk och svullet bröst. Jag började förstå alla de som pratat om mensvärk - Jag fick leva 23 år lyckligt ovetandes men nu kom hämnden!

Månad 4:

Jag hade mens 1 dag. 1 dag! Och två veckor senare kom den tillbaka med kraft och jag blödde I 5 dagar.

Månad 5:

Jag vet inte ens när den kommer dyka upp längre. Min mens går inte längre att spåra eller förutsäga, och den är kraftig och kommer med mörkröda klumpar. När ska detta sluta?!

Månad 6: 

Efter ett halvår med testosteron så är jag på den övre skalan när mensen borde ha slutat. Blödningarna är lättare/tunnare men blodet är typ kaffe-färgat vilket känns som gammalt blod som liksom bara fastnat där inne. Jag kan hantera det i två dagar eller så... men betyder detta att den håller på att upphöra?

Efter sex månader så tvingades jag ta en paus från testosteronet av personliga och försäkringsmässiga skäl. Så jag fick aldrig reda på om mensen verkligen höll på att upphöra elller om den bara ville retas med mig lite till. Eftersom jag hade upplevt hur mensen blev så varierande och förvärrad under det här halvåret så började jag leta efter andra med samma erfarenheter.

Även om det inte finns så mycket forskning i ämnet så finns det i alla fall historier från människor som #BleedingWhileTrans som upplevt liknande saker som jag gjorde under behandlingen.

 En del människor har fått tillbaka mensen efter flera år med testosteron när apoteken oväntat bytt märke/leverantör. En del fick tillbaka mensen direkt när de tvingades ta en paus i behandlingen. Andra fortsatte ha mens i flera år då dosen de gick på var låg. Det finns dussintals historier om människor som fortfarande har mens fast de går på testosteron, men jag hörde aldrig om det och gick bara och väntade på att mensen skulle upphöra helt. Ingen förklarade att det kan vara så att blödningarna fortsätter trots hormonet, särskilt om man går på en låg dos. Jag önskar att det fanns mer tillförlitlig information från sjukvården så att vi slipper känna att detta "experiment” ska vi själva (och livmodern) hantera helt solo.

Med detta sagt så kan det också vara så att får du din mens medan du går på testosteron så kan det vara så att något är fel med din behandling eller inne i din kropp. Så, oavsett hur din menscykel ser ut, sker det “oväntade” förändringar medan du tar testosteron så ska du alltid kolla med din läkare.

Det är viktigt att i allt detta komma ihåg att inte alla transpersoner vill eller har möjlighet att genomgå hormonbehandling, och det är okej! Men för er som går på testosteronbehandling eller för er som vill börja så rekommenderar jag verkligen att göra ordentligt research och även prova en könsneutral spårningsapp för att se hur mensen förändras över tid.

Kanske kommer mensen upphöra helt efter din första spruta, eller kanske blir det som för mig och du får uppleva variationen i din livmoder I 6 månader eller längre. Jag kommer snart återuppta den resan då jag äntligen fått tillgång till en sjukförsäkring som gör det möjligt att fortsätta behandlingen. Kommer min mens upphöra den här gången? Kommer det bli samma sak som förra gången? Jag har inga svar nu men jag ska fortsätta dokumentera förändringarna och om sex månader kanske du hör från mig igen...

 

Leave a comment

All comments are moderated before being published