Jax Gonzalez: Kladdigt, Ljuvligt & Queer

Av Jax Gonzalez (översättning Caroline Asplund)

"Hur känner du inför att ha sex under mens?" frågade Caryn medan hon tog en sipp från sin öl och naglade fast mig med sin blick. Jag känner hur min kropp blir helt varm, hur mina handflator blir svettiga, allt tack vare möjligheten att diskutera mina tre favoritämnen: menstruation, politik och kön. Jag lever för sådana här stunder, där min politiska dagordning kan korsa och blandas med mina andra passioner: queer-och genusteori. Du förstår, jag är något av en mens-sex connoisseur. För mig kan allt vi företar oss vara ett tillfälle att sträva efter befrielse - det personliga är så mycket politik.

När jag ska mäta mitt intresse för en potentiell partner lägger jag stor vikt vid om de svarar med entusiastiskt medgivande till förslaget att ha sex medan jag har mens. Sex under mens är ett ämne som vanligtvis tvingas till periferin. Detta beror på den sociala betydelsen som tillskrivits det - i värsta fall som något som är tabu och äckligt, och i bästa fall som något privat och otrevligt att diskutera på första dejten. Bland det bästa sex jag haft har varit medan jag menstruerat. Naturligt glidmedel i överflöd och avsikten att vägra sterilitet lockar min queera sexualitet.

Att avlägsna de könsbestämda reglerna och förväntningarna som individerna gör av på grund av den sociala normen är nyckeln till total befrielse. Att omfamna det kladdiga och det intuitiva, att omfamna verkligheten hos kroppar som upplever en menscykel – det är ett queerprojekt.

 Förutom de fördelar som en orgasm ger när du blöder (de minskar mensvärken), så har min befrielse från idén att min kropp ska begränsas avsevärt förbättrat mitt förhållande till njutning. Queer sexualitet, som definierad av Jane Ward, söker allians och tillfredsställelse i allt utanför normen. Sex under mens uppfyller denna definition eftersom det är ett “icke-ämne” och utelämnas från viktiga samtal om våra egna kroppar och njutning. Dessutom är en tydlig kommunikation om våra önskningar, viljor och behov inte bara avgörande för queer sexualitet, utan också centrala för den feministiska agendan i kölvattnet av  #metoo. Menstruerande rapporterar flitigt om hur de undviker sex med sina manliga partners, och ibland kommer de överens om att ha analt samlag i stället för vaginalt sex (även de som inte ens tycker om den bakre dörren). Detta behöver inte vara vår verklighet.

När det gäller Caryn speglade vår konversation min önskan perfekt när jag bet mig i underläppen och svarade: "Ja, snälla." Min queera dagordning kräver att jag omfamnar det som är queer i alla delar av mitt liv. Det är tack vare de könsanarkister, queera babes, boi's och fagots som jag vaknat upp bredvid som grundat min teori i den fysiska och upplevda erfarenheten av spelet med genus.

Jag är här för att föreslå att denna Pride så vägrar vi acceptera idén att sex under mens bör undvikas. Att vi verkligen lever den queera politiska uppfattningen att finna njutning i den röriga verkligheten som kroppen faktiskt är. Att vi firar kroppar, av alla former, storlekar och identiteter som en queer förkastning av normen. Sex under mens är härligt. Sex under mens är kladdigt. Sex under mens är queer.

Leave a comment

All comments are moderated before being published