Hur mensen påverkar när du idrottar på toppnivå? Lunette och Oona K svarar

Elitidrott + menstruation är en ekvation, som det inte pratas tillräckligt om. Vi skall åtgärda det nu med världens bästa poledansare Oona Kivelä!

Oona Kivelä, världens bästa poledansare och Lunettes samarbetspartner, hur påverkar mensen på din sport?

Vanligtvis under första mensdagen har jag riktigt ont och magen sväller, men om jag samtidigt har en mycket viktig tävling, märker jag inte ens att jag har mens! Min kropp är då stämd endast på topprestationen i tävlingen. Inget kan stoppa den attackmaskinen!

Påverkar mensen din träning på något sätt?

Om jag inte har en tävling kan jag inte bara ”bestämma” om jag har ont eller inte, men de minskar inte min träning. Det är inte alltid att smärtorna är svåra, men om de är, tar jag en värktablett så att jag kan sova den första natten. Jag har prövat också olika andningstekniker.

Lunette är din huvudsponsor, hur bekant är Lunette Menskopp för dig själv?

Min bästa väninna har använt Lunette menskopp jättelänge och påminner mig om det ofta! Jag fortfarande övar koppanvändadet och om min tävlingskostym är till exempel beige shorts, har jag inte vågat använda koppen ännu. Men efter alla dessa hemska nyheter om plast- och avfallberg, tänker jag att alla skulle ha återanvändbar menskydd! Även i dessa saker helhetsbilden är avgörande. Det är liksom samma sak som att äta hälsosamt 90% av tiden och då och då äta en hamburgare. Mina kompisar kallar mig ibland för Eko-Oona, eftersom jag håller på att predika om dessa saker, och ändå är jag den som glömmer en dricksflaska och måste köpa en ny varje gång och tar typ tre timmars dusch.

OonaK

Hurdan är ekvationen elitidrott och menstruation, eller sport och mens överhuvudtaget?

Vi vet överraskande lite om denna kombination. Ännu två år sedan var det en stor nyhet när en kinesisk simmerska talade öppet om sina mens efter sin tävling. Vi är så vana att hålla de hemliga och det har inte brukats att tala om att de kan påverka sportprestationen eller hur man känner sig. Många fortfarande funderar på om det alls är möjligt att idrotta under mensen. Lyckligtvis vet vi att VISST KAN MAN! All sport är lika bra när man har mens, som alltid annars.

Vi har intervjuat också andra idrottare om deras mens. Du kan läsa det här.

Mensen påverkar inte negativt på prestationen, tvärtom! Vi vet redan så mycket goda nyheter, att mensen inte fysiskt försvagar idrottaren. I allmänhet blodets hemoglobin- eller järnhalter knappast sjunker under mensen (om de inte är väldigt rikliga). I själva verket fungerar kroppen under blödningsfasen i teorin som bäst för hård idrottsprestation, eftersom östrogen- och progesteronhalterna är då som lägst. Oonas förnimmelser om energi och topprestation under mensen är inte något ovanligt undantag. Då är kroppen energisk och hormonellt idealiskt spänd till hård träning eller tävlingsprestation!

Ju mer vi samlar kunskap om menstruationen, desto bättre kan elitidrottare ta vara på menstruationscykelns olika delar. Vi har skrivit mera om detta här. Det här handlar inte bara om elitidrottare, utan alla som motionerar! Det skulle vara bra att läsa den här artikeln, där berättar vi närmare om hurdan motion är mest idealt vid olika tidpunkter på menstruationscykeln.

Den goda nyheten är, att nu finns det stort intresse för det här temat! Det finns planer på ett flertal olika applikationer som kombinerar menscykeln och motion, som den här FitrWoman. De talar om på vilket sätt det är bäst att träna i förhållande till menscykeln. 

Kom ihåg att följa hashtag #PeriodPower och Lunettes Facebook, Instagram och Twitter, eftersom vi berättar allt nytt om mens och sport, först!

Hej du! Med koden OonaK2018 får du 15% rabatt för dina inköp på vår webbutik. Du kan gå och handla här!

Leave a comment

All comments are moderated before being published