Cass Bliss Clemmer: 5 tips för bindning när du har dina perioder

Som hos många menstruerande, mina bröst sväller och blir jätteömma dagarna före min mens. Fastän det verkar vara just en otrevlig PMS symtom hos många, det kan föra med sig outhärdlig dysfori och obehag för dem som är transsexuella – i synnerhet om vi binder.

För dem som inte vet vad ”bindning” är; det betyder att linda brösten, oftast med bandagetejp, tajta sport bh, eller med speciellt designade kläder som kallas för ”binder”. Om du någonsin har haft bh som var mycket tajt och som tryckte in dina bröst, kan du kanske föreställa dig att bindning inte är de bekvämaste – speciellt när man har mens. 

Exempelvis jag har en GC2B halv binder som ser ut som en kombination av ett linne och en sports bh, men är mycket tajt och svårt att klä av och på även under en normal dag. När jag har min mens, min XS binder är så obehaglig och det gör förfärligt ont att ha den på sig från några dagar före blödning och under hela mensperioden. Utan en binder, mina 34C bröst är mer prominenta än under någon annan tid av månaden och mitt kön blir felidentifierad oftare än annars.

Hursomhelst, ibland smärtan av att se mina bröst att sticka ut och höra främmande människor säga ”fru” och ”hon” känns värre än att linda svällda bröst, så jag har funnit vägar hur smärtan kan lindras om jag ändå vill binda.

So, mina menstruerande kamrater som binder under mensen, jag har skrivit några tips, baserade på mina erfarenheter, om hur smärtan kan lindras när man binder under mensen!

  1. Köp en ”Mens binder”

De som har råd att skaffa en extra binder, skulle jag föreslå att skaffa en som är en storlek större än vad man normalt använder. Jag hade köpt för min partner a small binder på prov några månader sedan, men tagit den tillbaka för att använda som min ”mens binder”. Bindningen fungerar lika bra som min XS, men eftersom den har mera rum över bröstområdet, mina ömma bröst är inte tillplattade hårt på min kropp. 

Ett billigare alternativ: Binder är ganska dyra (de kostar från $20-$50 styck) men om du har ont om kontanter kan du hitta ett sätt att göra själv en period binder billigare. Jag föreslår att du lånar en väninnas sports bh eller köper ett billigt i en lågprisbutik. Du kan också kolla din lokala second hand-butik om de har några tajta sport linnen som du kan använda för en full täckning som vissa binder har. Du kan också klippa bort den nedre delen för en halv topp eller lämna den som den är – precis som du känner för!

  1. Ta ett varmt bad

Heta bad har använts flera hundra år för att lindra onda, tajta muskler och fortfarande är den en bra metod för en god anledning. Varje kväll då jag har min mens, jag fyller ett badkar med varmt vatten, kastar i lite Epsomsalt, sätter min dator på toalettstolen, tar det lugnt och tittar mina favoritprogram. Det varma vattnet med Epsomsalt avslappnar dina muskler och lindrar mycket av det ömhet som kommer från en hel dags bindning. Om badet får dig att känna dysfori, försök med att ha binder kvar i badet eller använd en handduk ovanpå ditt bröst. Om du har gott om pengar, du kan också investera på ”en skrivbordsskiva” över badkaret för din dator eller iPad ovanpå ditt bröst! PS Om du av misstag beställer två stycken av dessa, skulle jag inte bli ledsen för en tidig julklapp… 

Ett billigare alternativ: Dem som försöker att hålla vattenkostnaderna nere, eller som inte har ett badkar, kan göra ett värmepaket till en rimlig kostnad av en knästrumpa som fylls med ris eller bönor, knyts ihop och värms i en mikrovågsugn. Bara kontrollera att ditt hemgjorda värmepaket inte är för hett när du lägger det på ditt bröst!

  1. Bröst massage

Det här alternativet är inte alltid bra för mig på grund av min dysfori, men jag tar det ändå med här för dem, som inte känner sig det så obehagligt, som jag gör, när man känner för brösten. Du kan massera själv (eller få din partner att göra det) kan hjälpa för ömhet och ont. I början det kanske inte känns så bra, försiktig ta tag i bröstet i en hand och knåda det kan få det att kännas mycket bättre. Du kan också ta en värktablett för att få svullnaden gå ned, om du vill!

  1. Begränsning av bindningstiden

Om du är som jag, då har du en binder från den stunden som du vaknar tills du går till sängs (även om vi vet att det inte uppmuntras). När jag har mens, har jag märkt att min kropp inte kan klara av att jag har min binder på 12–14 timmar i ett sträck. Du kan pröva att begränsa binder tiden genom att ha den på bara på jobbet eller i skolan, och sedan byta till en lös skjorta och pasties hemma. Om du inte har några pasties för bröstvårtorna, plåster fungerar lika bra. Bara kolla att du inte är allergisk mot tejp eller att du inte tär din hud när du tar bort det! 

  1. Stretchövningar eller Yoga

När inget annat fungerar att lätta ömheten i mina bröst, jag börjar med lättare stretchövningar för att öka blodflödet och minska trycket på bröstryggen. Om du är en yogi, är jag säker att du vet mycket mera än jag om de olika poser och stretching som kan gynna läkning och lindra spänning, men min favoritställning är att stretcha mina armar ut på sidan, lyfta upp dem i luften och ned igen. Ibland fortsätter jag med böjning av ryggen, men det finns en hel värld av stretchs som väntar på att bli experimenterad med. Kolla ut dem och hitta dem som passar dig bäst! 

Oavsett hur du tar hand om dina ömmande bröst genom menstruationscykeln- kom ihåg att detta är bara tillfälligt. Dina mens slutar och du är inte mindre av vem du är endast för att din livmoder stöter bort slemhinnan med jämna mellanrum.

Lycka till med din bindning – det är tid att återgå till mitt bad!

Love,

The Period Prince

Leave a comment

All comments are moderated before being published